bitkinlik


Koşmaktan bitap düşmüş , bulanan midelerimizle nefes alamaz duruma geldiğimizdeki kurtarıcılardan biri. En önemlilerinden olmasının sırrı yaşınız boyunca oralarda "ulaşılabilir" biryerlerde olup , bunu hep ama hep yapmasının altında yatıyor. Şu fotoğraftır işte The Beatles , başka söze ne gerek?
Evet , haklıklardı : Tüm evrene canlı yayın yapan bir radyomuz olsa ama sadece tek bir şarkı çalma hakkı ile... Onlar olmaz mıydı? Sizinki değilse eğer , fotoğrafa bir daha dikkatle bakın lütfen.
Koskoca evrende bunun için ayıracağınız zaman gerçketen önemsiz olacaktır.

Nocturne

Yağmurlu akşamlarda insanın damağını kurutan nocturne'lerin sahibi Frédéric Chopin 'e , ve onun hastalıklı ve narin ruhuna derin saygılarımızla.

Ambystoma Mexicanum : Evil Music

Nautilis - Are You an Axolotl? (2001)
Evet , hepimiz Axolotl idik , hala öyleyiz. Okyanusun karanlık diplerinde idik , hala öyleyiz. Su yüzüne çıkacağımız günü bekliyoruz...

sabaha karşı?

Uzunca bir süre masa lambasının ve altındaki kağıt-kitapların verdiği koku , sabaha kadar bütün bir odayı kaplamış oluyor. Bu insana hem eski günleri hatırlatıyor , ve bazen de , saatlerdir sandalyede oturan bedenin tüm sıkıntılarına ve yorgunluğuna rağmen, tuhaf da bir zevk veriyor. Bir de gecenin oldukça geç; sabahın çok erken saatlerindeki havanın değişen kokusu ve ışığı da eklenince , olmayan şeylerin bir çoğu olur gözükebiliyor odada. İşte böyle bir albüm yapmış Norveç'li Tord Gustavsen, Trio'su ile beraber...Üçüncü denemelerinde hem de. Plak şirketleri ECM'in albüm kapaklarına da diyeceğimiz ne olabilir ki?

kaçıyor..yakalayın...


Bu kayıt , içersinde bulundurduğu tek parça yüzünden bile (Get Misunderstood) başucunuzda tutacağınız , kapağına uykudan önce defalarca bakıp , türlü filmleri , hikayeleri , entrikaları , anıları , hayalleri , romanları , yolculukları , kıyafetleri ve etrafı düşüneceğiniz türden.

"...ve Francois uğruna değer verdiği birçok şeyi tehlikeye attığı belgeleri elinde sıkı sıkı tutup , silahını kahverengi takım elbisesinin içine aynı kendini gardaki binlerce insanın arasına gizlediği gibi gizleyerek trene bindi. Binlerce insan , onbinlerce hikayeden sadece biriydi bu."

Melekler Şehri


Dünyanın öbür ucundan , Los Angeles'tan (ki söylemeden geçemeyeceğim , bu şehirde tüm T.C.'de olduğu kadar "kayıtlı" motorlu araç bulunmakta ; yaklaşık 12.000.000 adet.) bir prodüktör karşımızda. "Transformations / Illuminations" isimli kaydı ile Mumbles bizlerle birlikte bugün. Tarzına bakılırsa spiritüel hususlarda da oldukça hassas biri. Myspace'teki sayfasında müzikal olarak etkilendiği isimleri yazdığı köşeye dikkatle bakmakta fayda var. Müziğinde her türlü ögeyi kararında,dozunda kullanması da dikkatlerimizden kaçmadı. Kamau Daaood 'lu sitar'lı spoken word külliyatı , Aceyalone 'la sub-urban keskinlikleri.. Tam bir "Producer Next Door" kısacası , öfkeli ama soğuk , hüzünlü ritimler. Sokak gibi işte.

I am the most beautiful boogie man...

Seneler evvelinden bir rüya :

"Besmelenin, insanı çekerken düşünmeye zorlayan uzunluğundan bile üşenip kısaltılmasının sebebini bulmaya çalışırken mutfağa doğru baktı. O eski soluk ışık,her geçen sene artan turunculuğu ve geçmişiyle yanıktı yine. Uzunlamasına mutfağın ortasında, ayaktakinin elindekini görmezden geldi.Oturan da aynı hamleyi seçmiş gibiydi. Ama ayaktaki, elindekini tutarkenki taakati , kolundan eline doğru süzülen ter damlasını gizlemek ya da bir şekilde yok etmek için göstermedi.

Aralarında bir konuşma geçip geçmediğinden emin olamadı. Fakat görüntünün ter kokulu sıcaklığından ve sessizliğinden, hadisenin yeni olmadığı sezilebiliyordu.

Gözü oturana takıldı az zaman sonra. Sükuneti ve huzuru, ellerindeki krem kokusundan bile fazlaydı. Birden birşeyler sölyer gibi oldu.

Sesten sonra, içerdeyken ne kadar sakinse , dışarı çıkarken de o kadar sakin görünen o sıcak kırmızı sıvısı, ısıttı iyice o turuncu ışığı.

Belki de Besmele bu yüzden yarım kalmıştı.

Kim bilir?"


Ve rüyanın müziği Mos Def ,kısa bir süre için , ömrümde gördüğüm en güzel gulyabani ile karşınızda...Uyanana kadar.

Temptation to "Blaxploitation"


Curtis Mayfield desek, başka söze gerek var mı? Kimileri bu plağın gelmiş geçmiş en iyi soul plaklarından olduğunu söylemekle yetinse de , bazı fanatikler "gelmiş geçmiş en iyi plak"lardan olduğunda ısrarcıdırlar. Bendenizin ikinci kategoride olduğunu tahmin etmek zor olmasa gerek. Her ne kadar üstadı kurucu mensubu olduğu "Curtis Mayfield and the Impressions" dan itibaren yakın takibe almak gerekse de , bu kayıt (ait olduğu filmle beraber) bize olağanüstü bir özeti 40 dakika gibi bir sürede geçiyor. Yıllar geçse de etkisi geçmez, iyi hissettirir. Daha ne beklenebilir ki? Derin saygılarımızla...Curits Mayfield...

"Onra" dan sonra...



"Vietnam Savaşı, komünist dünya, (Sovyetler Birliği ve Çin) ile ittifaka girmiş olan Vietnam Demokratik Cumhuriyeti (Kuzey Vietnam) ile Vietnam Cumhuriyeti (Güney Vietnam) ve başta ABD olmak üzere kapitalist müttefikleri arasında yaşanan savaştır. ABD birlikleri 1965 yılından 1973 yılına kadar savaşa dahil olmuştur ve 53,200 askerini kaybetmiştir......."

Savaşın ABD için bitişinden ve "en azından batıdan gelenlerin" Vietnamı terk edişinden 35 sene sonra bir Fransız, ailesinin topraklarına gider ve yanında 30 küsür klasik Vietnam müziği (!) plağı ile Paris banliyölerine geri döner.Şu sıralar nedense etrafımdaki birçoklarının tuhaf bir önyargı ile yaklaştığı enstrümental müzik kategorisine zorlama ile sokulabilecek , "sample" ve "loop" bazlı şahane bir uzakdoğu sosu ile Hip Hop plağını basar.Bu da yetmaz plağın satışının tüm gelirini La Goutte d’Eau ( http://la-goutte-deau.com/ ) adlı Vietnam'da halen hiç de iyi olmayan koşulda yaşayan halk için gönüllü bi inisiyatife gönderir.


Sözü geçen DJ/prodüktör ONRA gelir ve "Chinoiseries" der...Israrla arayınız (ya da yazara ulaşınız.)