topla plakları, böl saatlere


Disc Jokey nedir?
Salt önceden belirlenmiş seslerin, belirlenen kombinasyonda duyulmasını sağlayan bir "mavi gömlekli" midir, yoksa insanoğlunun kulağının duyduğu tüm sesleri kaydetmeyi akıl edip becerebilmesinden bu yana biriken kaotik boyutlardaki külliyatı bir sanat eserine dönüştüren "art"ist midir? DJ'leri bir kenara bırakalım, yıllar evvel bir akşamüzeri saati bir "küçük-kahverengi-yuvarlak-ahşap-masa" muhabbetinde (harikulade bir toplama dinlenirken bir yandan) zikredilen, aslında tüm "olay"ın "estetik bir toplama"dan ibaret olduğu, o estetiğin de ne olabileceğinin yukarda bahsettiğimiz kaotik boyutlardaki külliyat ile doğru orantıda seyrettiği fikri kulaklarımızda çınladı. Herşeyden ziyade, çok iyi bir kompozisyonun, "estetik bir toplama"nın nelere kadir olabileceğinin, nerelerden neler çıkararak kulaklarımızı nerelere götürebileceğinin hududu yok. Sadece bu özelliğini kullansa bile, kalburüstü bir DJ'in ömrümüzde ne kadar mühim bir yerde olduğunu sizlere bir kez daha anlatmanın lüzumu da yok.





DJ'in ne olduğu konusunda düşünmeye devam ediledursun, Los Angeles menşeili sanat kolektifi Dublab, birtakım kalburüstü DJ'lerin katılımı ile vücud buldurduğu toplamalarına tam gaz devam ediyor. Bu sefer huzurlarınıza Ras G, Daedelus, Flying Lotus, Andrew Pekler, Gonja Sufi gibi kalburüstleri çıkıyor; daha evvel hiçbir yerde yayınlanmamış parçaları da ihtiva eden toplama Dublab Presents Echo Expansion mamalananlar için geliyor.

Vücudumuz gibi kafamız için de kelimenin tam manasıyla "dünyanın öbür ucu" kadar uzak olan o kıtanın batı kıyılarından yakinen takibe aldığımız ender şeylerden olan Dublab ilhamı için kendilerine bir kez daha teşekkür ediyoruz.
Yıllardır yaptığımız herşey "iyi" bir toplama için değil miydi zaten? Aynen öyle. Eğer, söylendiği gibi, tanrı da bir DJ ise, iyi bir toplama karşısında neler hisseder bir düşünün. Aynen öyle...