Mayıs'68 mi, Sevgiler Günü mü?


Nedir Kapitalizm? Üretim araçlarının burjuvazi dediğimiz bir azınlığın elinde olması ve büyük çoğunluğun hayatlarını idame ettirecek bir ücret karşılığında emeklerini satarak kanlarından, canlarından, alın terlerinden kapitalistlere kâr devşirmeleridir.

Bir üretim biçimidir kapitalizm. Ama aynı zamanda üretilen şeylerin tüketilmesi yani satın alınması gerekir ki işler tıkırında gitsin. Kapitalizmin olağan krizlerinin çıkış noktası çoğunlukla üretim değil tüketimdir. İnsanları tüketime teşvik etmek kapitalizmin en önemli görevidir. Son zamanlarda tüketim çılgınlığı sayesinde finansal krizlere neden olsa da böyledir bu. İnsanlar kapitalizmin bu işleyişini kavramaktan uzaktırlar. “Kapitalizm” lafını telaffuz bile etmezler ki... Nasıl sorgulasınlar? Ama bir gün vardır ki:

14 Şubat Sevgililer Günü ya da orijinal haliyle Saint Valentine's Day (commonly known as Valentine's Day).

O gün (ki bugündür) geldi mi herkes birer Marksist, kapitalizmin Van Helsing’i kesilir. Sevgilisi olmayandan olana, evlisinden boşanmışına bir çok insan atıp tutar. Halbuki daha geçen gün onuncu çift ayakkabı alınmış ya da geçen sene alınan akıllı telefon daha akıllısıyla yeni değiştirilmiştir. “Benim sevgilim, karım, çocuğum, annem, babam vs. bana her gün kıymetli, düşmem bu kapitalizm tuzağına” diyenler bilmezler ki kapitalizm için her gün kıymetlidir.

14 Şubat da diğer kalan 364 gün 6 saat gibi kapitalisttir. Ne daha eksik ne daha fazla. Bugün üzerinden bir eleştiri ya da eylemlilik olacaksa bu onun kapitalist doğasına karşı değil muhafazakar bir şekilde algılanışına karşı yapılmalıdır. Sevgililer günü, parti liderlerinin halka duyduğu yalan sevgiye, aile içi şiddetli sevgiye, arkadaşlarımıza beslenen muhabbete, tanrıya/peygambere olan aşka yem edilmemelidir (sevgiler günü vesilesiyle dile getirilen sevgi çeşitleridir bunlar). Bugün, kuytuda ya da imzasız-yüzüksüz ev paylaşıp sevişenlerin, erkek erkeğe sevişenlerin, kadın kadına sevişenlerin, nizami şekilde sevişenlerin, hayvan gibi sevişenlerin, sevişmeyip sadece öpüşenlerin, sevişemeyip kendiyle oynayanların, sevişmeden önce doğum kontrol hapı/prezervatif kullananların, bunları kullanmayıp doğacak kazaları tıbbi yöntemlerle çözenlerin kısacası tüm "ahlaksızların" günü olmalıdır. 




Başımızda bulunanların “aşk” ilişkilerine bakış açısı malum. Bu bakış sadece düzenin işleyeceği düzlemi görmek ister ve heteroseksüellik, evlilik ve çocuk bu düzlemin sacayaklarıdır. Adı “sevgili” gibi müstehcen bir kelime olan bir günü, bu sacayakları kesecek testerenin dişlilerinden biri olacak şekilde törpülemek gerekiyor. Alalım elimize bir eğe ve sevgililer gününün bütün ahlaksızlığını ortaya çıkaralım. Ve en sonunda alalım o eğeyi Aziz Valentine’in kalbine saplayalım. Başımızdaki vampirlerin kalbi niyetine...


0 comments:

Yorum Gönder